אירועים

אירועים

תוצאות חיפוש

סיפורים מהמטבח המשפחתי: יום המשפחה במוזיאון

יום רביעי, 26.2.25 // 21:30-16:30

אירועי יום המשפחה מבית FOODISH האגף הקולינרי של אנו – מוזיאון העם היהודי

לרגל יום המשפחה אתם מוזמנים ומוזמנות לסדרה של אירועי אוכל, משפחה ותרבות. מיזם "סיפורים מהמטבח המשפחתי" שנשיק ביום המשפחה השנה, מזמין משפחות לחגוג את כוחה של הארוחה המשפחתית כהזדמנות לשיח ולחיבור רב-דורי דרך מסורות האוכל.

בנוסף לאירועים המפורטים, לאורך הערב תוכלו ליהנות מיריד אוכל יהודי בוטיקי עם קוגל, פריקסה ועוד מטעמים לאכילה במקום, יין ישראלי, קפה מבית הקלייה ברסאו ועוד. בלובי המוזיאון ייערך גם יריד קח־תן של ספרי בישול – אתם מוזמנים להביא אתכם ספרים משומשים (במצב טוב) למסירה, ולקחת ספרי בישול שישמחו למצוא בית חדש.

שימו לב: ביום האירוע יתקיימו ב'אנו – מוזיאון העם היהודי' מספר אירועי "סיפורים מהמטבח המשפחתי". מחיר הכניסה למוזיאון כולל גם כניסה לאירוע אחד או יותר. תוך 24 שעות מרגע ההזמנה תקבלו SMS בו תתבקשו לבחור את האירועים בהם אתם מעוניינים; מספר המקומות לכל אירוע מוגבל – נוכל להבטיח מקום רק למי שיסמן את בחירתו ב־SMS.

יום רביעי 26.2

18:30-17:00 ירושלים של סירים: התזונה הירושלמית בימי המנדט והצנע (אולם זאבי)

העוני הוא אבי ההמצאה – ואין זה מפתיע שבעיר שידעה מחסור ומצור הומצאו מאכלי עניים יצירתיים להפליא, כמו "מרק" מי גבינה ופירורי לחם יבש, תבשיל מעיים בחומץ ופטרוזיליה, עלי חובזה ממולאים ולחם טבול בנוזלי הכבישה של דג מלוח.

  • ד"ר אסתר גונן, תזונאית הספורט הראשונה בארץ וחוקרת קולינריה נלהבת תחזור בזמן אל ימי הצנע והמנדט הבריטי בירושלים, בהם נדרשו בשלניות הקהילה היהודית לתושיה ויצירתיות – איך מקבלים את פני האורחים במטבח הירושלמי, על תככים שנרקמו מעל סירי חמין במאפיה השכונתית, ותוסיף אנקדוטות מהפולקלור הירושלמי.
  • רבקה אדרת, מנהלת מדור סדרות ומפגשי קולנוע ב-"אנו – מוזיאון העם היהודי" תתבל את המפגש בקטעי ארכיון שיחשפו את הצדדים הלא מוכרים של העיר.

לפרטים נוספים לחצו כאן

ד״ר אסתר גונן באדיבות המצולמת
ד״ר אסתר גונן. באדיבות המצולמת

17:00 ו-19:00 אבול, טונה, ברקה: טקס קפה אתיופי  

דרסה אובגן מזמין את הציבור לטקס קפה אתיופי, שיישזר בסיפור של קהילת ביתא ישראל מאתיופיה, בסיפור המשפחתי, ובסיפור חייו של אחיו הצעיר ברסאו־אברהם אובגן ז"ל, שנהרג ברצועת עזה בפברואר 2024. השם בֶּרֵסַאוּ ניתן לו על ידי אביו, לאחר שאיבד את אחיו הבכור ומשמעותו היא "אם אשכח את אחי הגדול, תמיד אזכור אותו כשאתבונן בבן שלי אברהם". במהלך השבעה על אחיו הקטן, בין טקס קפה אחד לשני, החליט דרסה להנציח את אחיו הקטן דרך עסק קטן של קפה שיתחבר גם לתרבות הקפה האתיופית המפוארת ולטקסי הקפה המשפחתיים.

תחת כיפת השמיים דרסה ישטוף, ייבש ויקלה פולי קפה מזנים שונים, יסביר על הטקס ועל משמעות שלוש הכוסות אותן שותים במהלכו – אבול, טונה וברקה. לצד הקפה יוגש קורס – חטיף של של גרגירי חומוס קלויים, חיטה קלויה וגרגירי תירס קלויים. זהו טקס איטי, המחבר לטבע ולמסורת האתיופית, למשפחה וקהילה, והוא ממלא ומרומם את הנפש.

לפרטים נוספים לחצו כאן

ברסאו־אברהם אובגן ז"ל
ברסאו־אברהם אובגן ז"ל

19:00-18:00 גברת בייגל ואדון הרינג: על שמות משפחה יהודיים (אולם זאבי)

ב-"אנו – מוזיאון העם היהודי", נמצא האוסף הדיגיטלי היחיד בעולם של שמות משפחה יהודיים, המכיל כ־20,000 ערכים והוא גדל כל העת. הגר דורון, ראש אגף מאגרי מידע במוזיאון, תספר על שמות משפחה יהודיים שנקראו על שם מאכלים וחומרי גלם, משמעותם וסיבות משוערות למתן שמות כמו וייסברוט ("לחם לבן" ביידיש), זאוראפל ("תפוח חמוץ" בגרמנית), פלפל, ריבה, חלווה ועוד. לשיח תצטרף "גברת בייגל" – האוצרת קרן בר גיל, נצר למקימי אימפריית 'בייגל־בייגל', שעבודותיה מחברות בין אמנות ואוכל.

לפרטים נוספים לחצו כאן

הגר דורון. צילום: לי גיל
הגר דורון. צילום: לי גיל

20:00-19:00 בעקבות סיפורי האוכל של העם היהודי: סיור מודרך במוזיאון

מה היינו רואים אם היינו מציצים למטבחים יהודיים לאורך ההיסטוריה? את דויד המלך, אורז את החטיף התנ"כי קלי לפני שיוצא אל הקרב עם גוליית? את נשות הלוואר איסט סייד בניו יורק, יוצאות למרד נגד קצבי השכונה? או אולי צאצאית לאנוסי ספרד, חומקת למרתף כדי להכשיר בו את הבשר, הרחק מעינה הבוחרת של האינקוויזיציה? סיור מודרך ב'אנו – מוזיאון העם היהודי' מאפשר לכם להציץ לתוך המטבחים והסירים שמספרים את הסיפור של כולנו. נגלה איך הקשרים בין סוחרים יהודים היו המפתח להפצת השוקולד על פני הגלובוס; נכנס אל מאחורי הקלעים של שתי קונדיטוריות מתחרות שנלחמו ביניהן על הקרדיט להמצאת אחת העוגות הפופולריות באוסטריה, נבין סוף סוף למה מגישים קוסקוס דווקא בימי שלישי וננסה לענות על השאלה "מהו אוכל יהודי – והאם יש בכלל דבר כזה?"

לפרטים נוספים לחצו כאן

19:00 – 20:30 מסע בין תבלינים: המטבחים של קהילות יהודי הודו (אולם טיש)

עוגיות פרחים מתובלות בהל; תבלין אכזרי המכונה "דבק השטן"; חמין עם עלי חרדל, עלי שעועית ובמבוק; ותבשיל קטניות מר לשבירת הצום של תשעה באב –  נצא למסע בין ארבעה מטבחים יהודים־הודים שונים, מרתקים ומסקרנים. יהדות הודו אינה מקשה אחת – היא מורכבת מ־4 קהילות שונות, שהתיישבו באזורים שונים של תת היבשת, בתקופות זמן שונות, ולכל אחת מהן מנהגים שונים ומטבח שונה.

במסגרת אירועי "סיפורים מהמטבח המשפחתי 2025" יתארחו במוזיאון בשלנים מקהילות יהדות הודו השונות, ויספרו על המטבח הייחודי שלהם.

לפרטים נוספים לחצו כאן

אליזבט בנימיני
אליזבט בנימיני

19:00-18:00 מקססות את הקוסקוס: הטקסים הסודיים של נשות מרוקו (אולם הכרונוספירה)

הכל התחיל בבת הדודה (קוזינה) איזבל מפריז, שהמתיקה סוד באחד מהמפגשים המשפחתיים: "לפני שנים, בקזבלנקה, סבתא שלנו וחברותיה היו מתכנסות אחת לחודש, לערב של נשים בלבד, ומכינות 'שקשו דלעשוב' – קוסקוס מתובל בתערובת עשבים מקומית וסודית, זעפרן,  ו…חשיש". הסיפור של בת הדודה איזבל הצית את סקרנותה של חנה־זהר ארליך, שתישאלה קרובות משפחה, חברות ויוצאות מרוקו.

חנה־זהר ארליך תספר את הסיפור המשפחתי שלה: סיפור על שבט בן 12 דודות –  נשים חזקות, דעתניות, יפות ומצחיקות. על אימן, סבתא מרי וחברותיה שמצאו דרכים לחגוג את החיים ואת הנשיות שלהן גם בחברה הפטריאכלית בה גדלו; על הקהילה היהודית הוותיקה בקזבלנקה ששורשיה בגירוש ספרד; על מעורבות יהודי מרוקו בסחר בחשיש; על העלייה לישראל ועל השולחן המשפחתי, בו גרים ביחד דג מרוקאי, גפילטע פיש מפולפל, מנות מסתוריות עם שמות צרפתיים וקוסקוס (נטול חשיש).

לפרטים נוספים לחצו כאן

חנה זהר ארליך
חנה זהר ארליך

20:30-19:00 כולה מערוך: פאנל בנושא חפצים וזיכרון בהנחיית אסף פרי – אולם זאבי 

הכל התחיל במערוך של סבתא רחל. סבתא רחל, שאיבדה את כל משפחתה וכל רכושה בשואה, הקפידה לא להיקשר לחפצים או לייחס להם נוסטלגיה. המערוך שלה היה "כולה מערוך". אחרי מותה, כשפינתה משפחתה את הבית, בחר הנכד שלה, אסף פרי, לשמור לעצמו את המערוך – הפונקציונאליות והחוזק שלו הזכירו לו את הגישה המעשית והחוסן הנפשי של סבתא רחל.

אסף פרי יארח ערב נוסטלגי ומחויך, קליל ומרגש, בו ישוחח על חפצים וזכרון. בערב יקחו חלק רותם ליברזון, מחברת ספרי בישול, בלוגרית אוכל מובילה ומנחת סדנאות, הנושאת עמה בגאווה את המורשת הפרסית של משפחתה; עודד צביקל, איש קולינריה ואספן נלהב של כלי מטבח, שהקים בביתו את 'הצריף', מוזיאון נוסטלגי החוגג את המטבח הישראלי; ואירית שפירא מאיר, אוצרת ב'אנו – מוזיאון העם היהודי'.

לפרטים נוספים לחצו כאן

אסף פרי תמונה באדיבות המצולם
אסף פרי. תמונה באדיבות המצולם

22:00-20:30 סיר של געגוע: רותי רוסו עם משפחות חללי צה"ל 

אין מעשה אהבה גדול יותר מלבשל לילד או לילדה את האוכל שהם אוהבים – ואין חור גדול יותר בלב מסיר שנותר מלא, ללא דורש. מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל נפלו למעלה מ־800 חללי צה"ל, וכל אחד מהם הותיר אחריו משפחה שבורה, הורים עם חור בלב וכיסאות ריקים סביב שולחן האוכל המשפחתי.

באירוע מרגש וכואב, אשת הקולינריה רותי רוסו תשוחח עם הורים לשלושה חללי צה"ל – אבי הרוש (אבא של ריף ז"ל), עדי לבנה לוגר (אמא של אסיף ז"ל), הייזל בריף (אמא של יונה־בצלאל ז"ל) ועמוס ברעם (אבא של עילי ז"ל, שנרצח בטבח ברעים ב־7 באוקטובר). יחד, הם ייזכרו באוכל שילדיהם הכי אהבו, בטעמים שהגדירו את הבית, ברגעים הקטנים סביב שולחן המשפחה שהפכו ליקרים מפז, ובזיכרונות שממשיכים ללוות אותם בכל סיר שמבעבע על הכיריים.

לפרטים נוספים לחצו כאן 

 

 

המרכז-לתיעוד-חזותי-עש-אוסטר-אנו-–-מוזיאון-העם-היהודי-אוסף-זוננפלד.-צילום-לני-זוננפלד
צילום: לני זוננפלד (המרכז לתיעוד חזותי ע"ש אוסטר, אנו – מוזיאון העם היהודי, אוסף זוננפלד)

תכנון ביקור

שעות פתיחה

יום ראשון
17:00-10:00
יום שני
17:00-10:00
יום שלישי
17:00-10:00
יום רביעי
17:00-10:00
יום חמישי
20:00-10:00
יום שישי
14:00-10:00
יום שבת
17:00-10:00

סוגי כרטיסים

כרטיס רגיל
54 ש"ח
אזרח/ית ותיק/ה וסגל אוניברסיטת תל אביב
27 ש"ח
בעל/ת תעודת נכה, סטודנט/ית
44 ש"ח
דיגיתל
44 ש"ח
ילדים וילדות עד גיל 5
הכניסה חינם
חיילים וחיילות במדים, אנשי ביטחון ומפוני הדרום והצפון
הכניסה חינם

סוכנים וקבוצות

טלפון

איפה אנחנו

קמפוס אוניברסיטת תל-אביב, רחוב קלאוזנר, רמת אביב